De locatie is een smalle strook land langs de Grasweg, grenzend aan Het IJ en met uitzicht op het centrum van Amsterdam. De directe omgeving bestaat voornamelijk uit industrieën en kantoorpanden, en heeft weinig openbare ruimte van waarde.

Studio Selva werd gevraagd een studie te maken voor tijdelijke starters- en studentenwoningen, met een hogere leefkwaliteit in vergelijking met andere tijdelijke ontwikkelingen. Net zoals Wasa Student Village is het project bedoelt voor pioniers die de transformatie van het gebied zal versoepelen. In plaats van direct aan het water te bouwen, stelde Studio Selva een “geperforeerd” blok voor, zodat de meerderheid van de bewoners van het uitzicht zouden kunnen genieten.

Het gebrek aan stedelijkheid in de omgeving wordt compenseert met een toegankelijke waterkant. Met het toepassen van een ‘basis-unit’ die uitgebreid kan worden is een slimme en zeer efficiënte productie van verschillende woningen mogelijk. De gevel zelf is repetitief en kan daardoor seriematig geproduceerd worden, terwijl de verspringende balkons leven geeft aan het grote volume. Materialen zoals weervast staal en glas verwijzen naar het industriële verleden van de kavel.

Landscape design by Buiten5.

Project typeStudy
StatusNot built
ClientDe Meeuw
Year2016
LocationAmsterdam, NL
Surface12 000 m2